Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras is het referendum zondag niets meer dan kiezen tussen of chantage door de eurolanden die met ultimatums komen die geen oplossing vormen, of voor rust voor de toekomst van Griekenland.
Dat meldde hij vrijdag in een verklaring op de Griekse televisie.
Volgens hem rechtvaardigt een analyse door het IMF de beslissing van zijn regering om een steunpakket van de schuldeisers te weigeren als die niet gepaard gaat met schuldenverlichting. Volgens het rapport is de Griekse schuld onhoudbaar, zei hij.
Mocht Griekenland uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren, dan moeten de overige eurolanden volgens het IMF stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken. Een van de opties zou dan zijn de looptijd van tal van leningen te verdubbelen. Volgens Tsipras moet de schuld met 30 procent worden gekort, met daarbij een aflossingsvrije periode van twintig jaar om de oplossing “duurzaam” te laten zijn.
“Dit is nooit aan de Griekse regering voorgesteld in de vijf maanden dat de onderhandelingen nu duren”, aldus de premier. “Ook niet in het definitieve bod van de schuldeisers waarover op 5 juli gestemd wordt.”
Oproep om 'nee' te stemmen
Tsipras riep de Grieken andermaal op tegen de voorstellen van de schuldeisers te stemmen en kalm te blijven in aanloop naar het referendum op zondag. Hij benadrukte daarbij dat niet wordt gestemd over het al dan niet uit de euro stappen van Griekenland. Een eventuele nee-stem betekent volgens hem dan ook niet het einde, maar juist een voortzetting van de onderhandelingen.
Volgens een poll van de Griekse krant Avgi ligt het aantal nee-stemmers praktisch gelijk aan het aantal ja-stemmers. Circa 43 procent van de Grieken zou tegen de voorstellen van de schuldeisers stemmen. Daarnaast zouden 42,5 procent van de stemmers wel pro-Europa adviseren. Circa één op de elf Grieken weet het nog niet. Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van eigen onderzoek dat de voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun elkaar vrijwel exact in evenwicht houden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl